POČETNA

O UNIVERZITETU

FAKULTETI

DOKUMENTA

UPIS

MULTIMEDIJA

KONTAKT

MULTIMEDIJA

 

 

 

15.09.2018.

Predstavnice Univerziteta "Adriatik" Bar Doc. dr Sandra Djurović, mr Sanja Smolović i mr Dijana Drobnjak su u zvaničnoj posjeti Narodnoj republici Kini u sastavu delegacije koju čine predstavnici četiri crnogorska univerziteta. Osnovni cilj ove radne posjete NR Kini jeste učešće na seminaru pod nazivom: „Higher Education Management for Montenegro in 2018” koji je organizovan od strane Ministarstva trgovine kineske države, a koji se tiče poboljšanja svih aspekata upravljanja razvojem visokog obrazovanja u Crnoj Gori. Tokom ceremonije svečanog otvaranja seminara svim prisutnima obratio se potpredsjednik univerziteta Zhejiang Normal University, prof. dr Zhang Genfu, i održao uvodno predavanje. Seminar je organizovan unutar provincije Zhejiang od strane Zhejiang Normal University, koji predstavlja jedan od najboljih kineskih univerziteta sa svjetski priznatim rezultatima kako u nastavi tako i u istraživanjima. Osnovni cilj seminara jeste prenošenje pozitivnih iskustava i dostignuća u razvoju tamnošnjeg visokog obrazovanja predstavnicima iz Crne Gore. Planirano je da delegecija iz Crne Gore tokom trajanja seminara posjeti više različitih univerziteta u Šangaju, Hangzhou i Yiwuu. Pored toga, crnogorska delegacija će imati priliku da se upozna sa lokalnom kulturom kako bi na taj način bili u prilici da bolje razumiju i savladaju sve ono što je predstavljeno u radnom dijelu seminara a tiče se kineskih dostignuća u obrazovanju, društvu i izgradnji kulture. Istovremeno, ovaj bilateralni seminar koji je organizovan u saradnji vlada Crne Gore i Narodne republike Kine, otvoriće prostor za razgovore o daljoj saradnji i razmjeni između dvije države u budućnosti.

 

 

10.07.2018.

Video zapis svečanosti povodom proslave prve godine postojanja Univerziteta "Adriatik" Bar možete pogledati ovdje.

 

09.07.2018.

UNIVERZITET "ADRIATIK" BAR PROSLAVIO PRVU GODINU SVOG POSTOJANJA!

Univerzitet “Adriatik” Bar je u subotu, 07.07.2018.godine u Dvorcu kralja Nikole, priredio svečanost povodom godišnjice osnivanja. Tim povodom rektor Univerziteta, prof. dr Stevo Nikić uručio je povelje “Profesor emeritus” profesoru dr. Borislavu Ivaševiću, prof.dr Đorđu Nadrljanskom i prof. dr Radu Ratkoviću. Istu povelju je i rektoru Nikiću uručio predsjednik Skupštine osnivača prof. dr Veselin Orlandić. Ovo počasno zvanje je dodijeljeno za posebne zasluge za razvoj i napredak Univerziteta kao i za međunarodno ostvarenu reputaciju u naučno-nastavnom radu. Pozdravljajući zvaničnike iz javnog i kulturnog života Bara i regiona, rektor Univerziteta Stevo Nikić je naveo da “Adriatik” objedinjuje visokoškolske institucije od Ulcinja do Herceg Novog. U njegov sastav ulaze Fakultet za menadžment Herceg Novi, Fakultet za mediteranske poslovne studije Tivat, Fakultet za biznis i turizam Budva, Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku Budva, Fakultet poslovne ekonomije Bar, Pomorski fakultet Bar i Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj. U okvirima Univerziteta nalaze se trening centri za obuku pomoraca u Tivtu, Baru i Kotoru.
Misija Univerziteta zasniva se na tri osnovne komponente visokog obrazovanja:
− nastavno naučni rad
− naučno istraživački rad
− servis društvene zajednice.
Vizija koju je u svojim aktima naznačio Univerzitet „Adriatik“ je namjera da ova institucija izraste u savremenu i prestižnu ustanovu visokog obrazovanja, integrisanu u zajednički akademski prostor Evrope i svijeta. Univerzitet ima za cilj da se do 2020. godine ostvari kao fleksibilna i prepoznatljiva institucija, a do 2030. godine izraste u regionalnog univerzitetskog lidera srednje veličine, sa dvadeset do trideset studijskih programa. U prethodnoj godini Univerzitet “Adriatik“ već je na svojevrstan način ostvario dio svoje misije i vizije. Pozitivno je ocijenjen u okvirima Programa institucionalne evaluacije (IEP) od strane nezavisne sužbe Evropskog udruženja (EUA), koji nudi procjene radi podrške institucija visokog obrazovanja u stalnom razvoju njihovog strateškog upravljanja i interne kulture kvaliteta. IEP je punopravni član Evropskog udruženja za Obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju ( ENQA) i nalazi se u Evropkom registru osiguranja za visoko obrazovanje ((EQAR). Evaluacija se odvijala u okviru projekta “Visko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“ (HERIC), koji je implementirala Vlada Crne Gore sa ciljem da ojača kvalitet i značaj visokog obrazovanja i naučnog istraživanja u Crnoj Gori. Delegacija Univerziteta “Adriatik“ Bar je od 7. do 13. juna učestvovala na Konferenciji Centalne (CECA zemlje centalne i istočne Evrope ) i imala svoje izlaganje u okviru Samita „Belt And Road“ -Put svile. Ovom prilikom potpisana su dva ugovora: Ugovorom sa Wanli Univerzitetom o razmjeni studenata između ove dvije institucije, omogućena je razmjena studenata putem organizacije ljetnjih škola, kurseva i seminara; potpisan je i Memorandum o saradnji između Univerziteta „Adiatik“ Bar i Ningbo City Colege of Vocational tehnology u prisustvu brojnih rektora i predstavnika Centralno evropskih instituacija visokog obrazovanja.
Rektor Univerziteta "Adriatik" Bar naveo je takodje i da:
“Univerzitet je trenutno konkurisao za dva međunarodne projekta, a pod okriljem Univerziteta Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku Budva organizovao je međunarodni naučni skup ‘Strateški razvoj saobraćaja jugoistočne evrope’. Bili smo i suorganizatori i međunarodnog naučnog skupa “Novi trendovi i najnovije prakse u društveno ekonomskim istraživanjima“, kazao je Nikić i dodao – “Može se reći malo, ali tek smo počeli...”.

Pored toga, prof. dr Stevo Nikić istakao je da: “Smatramo da je Univerzitet za kratak period opravdao svoje postojanje, počeo da ima značajnu ulogu u oblastima obrazovanja i vaspitanja, naučno istraživačkom i kulturnom aktivnošću da zauzima prepoznatljivo mjesto u vaspitno -obrazovnom i kulturnom životu naše države, pa i šire. Godinu dana postojanja jednog Univerziteta zaista je malo u poređenju sa evropskom univerzitetskom tradicijom. Ipak, ne možemo zanemariti činjenicu da skoro svi fakulteti koji ulaze u sastav Univerziteta obilježavaju jubilej svog desetogodišnjeg postojanja. Zato možemo biti ponosni na do sada urađeno, a nas Jubilej je izuzetna prilika da poželimo još uspješniji i svestraniji rad na putu nauke, obrazovanja, kulture i progresa”.

 

  

 

 

02.07.2018.
Obavještavaju se svi zainteresovani studenti Univerziteta "Adriatik" Bar o mogućnosti pohađanja ljetnje škole pod nazivom "Chinese Language and Culture Summer Program 2019" na Zhejiang Wanli University (ZWU) u gradu Ningbou - Kini na osnovu potpisanih ugovora o dugoročnoj poslovno - tehničkoj saradnji između univerziteta. Prezentaciju "Zhejiang Wanli" Univerziteta možete preuzeti ovdje. Detaljan program ljetnje škole i informacije vezane za prijavu možete preuzeti ovdje.

 

25.06.2018.

Predstavnici Univerziteta "Adriatik" Bar - prof. dr Stevo Nikić, Rektor, mr Milica Nikić Generalni sekretar Univerziteta i mr Ivana Škerović koordinator trening centra za obuku pomoraca prisustvovali su centralno interresornoj vježbi "Jadran 2018" koja je održana u akvatorijumu Luke Bar, koja je trebalo da pokaže spremnost i kapacitete nadležnih službi u obezbjeđenju sigurnosti plovila i ljudi na moru, kao i sprječavanju ekoloških i drugih incidenata. U ovoj, do sada najobimnijoj i najkompleksnijoj bezbjednosnoj i spasilačkoj vježbi, prvi put su zajedno učestvovali pripadnici svih relevantnih institucija: Uprave pomorske sigurnosti, Mornarice Vojske CG, Uprave policije, Službe "Zaštita", Direktorata za vanredne situacije i niz drugih privatnih i državnih firmi i kompanija, ukupno 20, koje imaju udjela u obezbjeđenju sigurnosti luka i mora. Vježba je počela intervencijom na brdu Volujica, gdje je isceniran veliki požar u neposrednoj blizini naftnih instalacija. Kako angažovane kopnene vatrogasne snage nijesu mogle izaći na kraj sa plamenom, u akciju je uključena avio-helikopterska jedinica MUP-a, čiji su dromaderi u dva naleta vodenim bombama neutralisali požar. Nova sekvenca obuhvatila je spasavanje pilota helikoptera, čiji je pad u more simuliran i tada je demonstrirana brzina spasilačkih glisera i brodova. Prema planu vježbe, spasioci su potom sa kopna i mora gasili požar na tankeru i u mašinskom pogonu patrolnog čamca, ronioci su spašavali člana posade koji je pao u more, a specijalizovani timovi sprječavali plutajućom branom da se izlivena nafta proširi po ličkom akvatorijumu. U vježbi su učestvovali i pripadnici još dvije značajne službe- Direktorata za vanredne situacije i Regionalnog centra granične policije "Jug".

 

 

16.06.2018.

Nakon zvanične posjete Univerzitetu "Adriatik" Bar, predstavnika kineskog Univerziteta "Zhejiang Wanli" iz Ningboa Kine, koju je predvodio rektor prof. dr Min Ying, na kojoj je potpisan ugovor o dugoročnoj poslovnoj saradnji, zvanična delegacija Univerziteta "Adriatik" Bar koju je predvodio prof. dr Stevo Nikić Rektor Univerziteta, u sastavu: mr Milica Nikić Generalni sekretar Univerziteta, dr Nikola Abramović, mr Ivana Bećagol i Velimir Drecun, u periodu od 7-14.juna 2018.godine učestvovala je na 5th CHINA (NINGBO) - CEEC EDUCATION COOPERATION CONFERENCE AND THE "BELT AND ROAD" COUNTRIES EDUCATION COOPERATION SUMMIT koji se održavao u gradu Ningbo u Kini.
Na osnovu ugovora o dugoročnoj saradnji, potpisan je ugovor o razmjeni studenata između ove dvije institucije, omogućena je razmjena studenata putem organizacije ljetnjih škola, kurseva, seminara i cjelokupnog studijskog programa na engleskom jeziku. Foto galeriju sa pomenute posjete možete pogledati u nastavku.
Tokom oficijelnog dijela programa potpisan je Memorandum o saradnji između Univerziteta "Adriatik" Bar i Ningbo City College of Vocational Technology u prisustvu brojnih rektora i predstavnika centralno evropskih institucija visokog obrazovanja.
 

 

26.05.2018.

POSJETA VISOKE DELEGACIJE "ZHEJIANG WANLI" UNIVERZITETA IZ KINESKOG GRADA NINGBOA

Predstavnici Univerziteta "Adriatik" Bar su u periodu od 24-27.maja 2018.godine ugostili visoku delegaciju sa "Zhejiang Wanli" Univerziteta iz Ningboa Kine. Cilj posjete predstavnika Univerziteta "Zhejiang Wanli" iz Ningboa je nastavak uspješne saradnje sa Univerzitetom "Adriatik" Bar. Kinesku delegaciju je predvodio rektor "Zhejiang Wanli" Univerziteta prof. dr Min Ying. Tokom četvorodnevne posjete Univerzitetu "Adriatik" Bar, predstavnici kineskog univerziteta obišli su fakultete članice Univerziteta "Adriatik" Bar i potpisali ugovor o dugoročnoj poslovnoj saradnji između univerziteta. Foto galeriju sa pomenute posjete možete pogledati u nastavku.

 

 


 

16.12.2017.

UNIVERZITET "ADRIATIK" BAR BOGATIJI ZA JOŠ JEDAN FAKULTET!

Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku Budva zvanično je postao član Univerziteta "Adriatik" Bar potpisivanjem Ugovora o priključenju u subotu, 16.12.2017.godine u Budvi. Slike možete pogledati u prilogu.

 

 

 

 

04.07.2017.

Opština Bar u saradnji sa Asocijacijom crnogorsko-kineskog društva prijateljstva, bila je domaćin visoke delegacije Centralne Vlade Šangaja 4.jula 2017. godine. Tom prilikom, goste iz Kine, predstavnici „Fudan Univerziteta“, jednog od tri najveća u Kini za oblast medicinskih nauka i „Shanghai Jiao Tong University School of Medicine“ iz Šangaja posjetili su prostorije Univerziteta "Adriatik" Bar i razgovarali sa predstavnicima Univerziteta o uspostavljanju saradnje sa navedenih institucija, razmjeni kadrova, studenata, profesora, stručnom osposobljavanju.

 

 

 

21.06.2017.

Slike sa učešća Rektora Univerziteta "Adriatik" Bar, prof. dr Steva Nikića i predstavnika fakulteta članica, na  "6th Ningbo International University students Festival" u Ningbo -u, Kini. Tokom svog boravka u Kini, u sklopu programa Festivala, predstavnici Univerziteta "Adriatik" Bar posjetili su Handzou, rodnu kuću Čan Kaj Šek - a, Pagode, luku Ningbo i botaničku baštu Ningbo. Foto zapis možete pogledati u prilogu.

 

         

 

              

 

       

 

 

 12.06.2017.

Zvanični prilog Televizije Crne Gore o otvaranju Univerziteta "Adriatik" Bar, kao i razgovor sa Rektorom - prof. dr Stevom Nikićem, možete pogledati ovdje.

 

 

 

 

 

10.06.2017.

Zvaničnu multimedijalnu prezentaciju 1 Univerziteta "Adriatik" Bar na engleskom jeziku možete pogledati ovdje. (pdf 19.90Mb)

 

 

 

 

 

 

10.06.2017.

Multimedijalnu prezentaciju 2 Univerziteta "Adriatik" Bar na engleskom jeziku možete pogledati ovdje. (pdf 8.42Mb)